הורות משותפת (Shared Parenting) הינה תפיסה הגורסת כי חלוקת האחריות ההורית* כלפי הילד אמורה להיות שיוויונית ככל האפשר בין שני הצדדים ההוריים ובכך הילד נהנה ממעורבותם באופן מלא בכל האספקטים בחיי הילד.
מדובר בהסדרה רשמית ע"י הסכם משפטי המפרט את אופן התנהלות הגידול המשותף, עוד בטרם הבאת הילד לעולם. לרוב, הסדר כזה אינו משרת זוגות נשואים. הרוב המוחלט הנעזר בסידור מן הסוג הזה הוא לא נשואים וגרושים. כל מגוון הקהילות באוכלוסיה נעזרות בכך: סטרייטים, הומואים, לסביות, חילוניים, דתיים. זו אולי המסגרת היחידה אשר במסגרתה יש חבירות מכל הסוגים (כגון: סטרייטיות עם גייז, לסביות עם גייז או סטרייטים, סטרייטים מול סטרייטיות כמובן וכולי). החבירה של שני הצדדים היא לשם גידול ילדים תוך דגש על מעורבות משותפת ושיוויונית. בניגוד למסגרת חד הורית. עבור אנשים לא מעטים, לאחר שנים רבות ללא זוגיות יציבה או בני הקהילה הגאה, זו האופציה היחידה להפוך להורים תוך דגש על מעורבות פעילה של שני הצדדים.
שיוויון בנטל מייצר הזדמנות שווה לכל צד לפיתוח אישי וקרייריסטי וכן מעורבות פעילה בחיי הילד.
התפיסה הזו מקובלת בכל העולם כאלטרנטיבה הורית לגיטימית ואף בחלק מן המדינות יש חקיקה מסודרת לגבי זכויות הילד והאחריות ההורית. באנגליה נעשתה חקיקה בנושא כבר ב-1989. בישראל הוגשה ב-2003 ע" ועדת רוטלוי הצעת חוק להכרה רשמית בזכויות הילד וכן דגש על אחריות המדינה לסייע להורים במילוי חובת האחריות ההורית על הצד הטוב.
______________________________________________________________________________
*אחריות הורית משמעה יישום מכלול הזכויות, החובות והסמכויות של אדם כלפי ילד בכלל ושל הורה כלפי ילדו בפרט. כל הורה מבלי שום קשר לטיב הקשר עם הצד השני (זוגיות, נשואים, גרושים, פרודים), מחוייב לאחריות ההורית. אחריות כזאת הינה חלק מהאמנה הבינלאומית לזכויות הילד.